Het hout deel - Meubelen, Vloeren, Planken vloeren, laminaat, Douwes dekker,
>>
 

0 Produkten
Totaal € 0,00
 
 
Sluiten
 
 
 
 
 
 
 

Welke ondervloer is de juiste

Onder iedere zwevend te leggen harde vloerbedekking, zoals een laminaatvloer, een lamelvloer (samengesteld/meerlaags)- of een massieve parketvloer, wordt een ondervloer gelegd. Iedere ondervloer heeft echter zijn eigen voor- en nadelen. Op welke eigenschappen van een ondervloer moet u letten?

Op deze website vindt u de belangrijkste soorten ondervloeren, hun technische eigenschappen en toepassingsmogelijkheden. Maak hiervoor de juiste keuze voor uw situatie in het keuzemenu. Op basis hiervan kunt u zelf de meest geschikte ondervloer voor uw situatie uitkiezen. Enkele belangrijke aandachtspunten zijn hieronder toegelicht.

Egaliserend vermogen

De Nederlandse manier van bouwen, en daarmee de afwerking van de bouwvloer, eist bij een zwevende plaatsing van een harde bovenvloer een ondervloer met een goed egaliserend vermogen. Dit is te bereiken door een ondervloer te kiezen van zacht materiaal met een minimale dikte van 2,5 mm en een minimale densiteit van 20 kg/m³. Informeer daarom altijd naar een officieel rapport van de densiteit. De densiteit van het product dient ook op het etiket te zijn vermeld.

Vochtwerend vermogen

Alleen de term 'vochtwerend' op de verpakking is niet voldoende. Om vochtindringing van onderaf te voorkomen is een goede vochtwerende folie nodig. Dit is zeker noodzakelijk in een nieuwbouwwoning en op de begane grond. Deze folie is los verkrijgbaar, maar is bij modernere ondervloeren geïntegreerd. De folie dient van voldoende dikte te zijn; bij LDPE folie minimaal 150 micron (0,15 mm) en bij PP/PET folie minimaal 15 micron (0,015mm). De folie wordt óf overlappend gelegd óf de naden worden dichtgeplakt.

Contactgeluid

In Nederland geldt een speciale norm voor contactgeluidisolatie, die opgesteld is door de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG). In appartementen en bovenwoningen is een contactgeluidverbetering van 10 dB verplicht. Eisen vanuit de vereniging van eigenaren of vermeld in splitsingsaktes, van meer dan 10dB, zijn dus te negeren. De verbetering wordt gemeten door een erkend testcentrum (TNO) volgens NEN-EN-ISO 140-8 en volgens NEN-EN-ISO 717:2 aangeduid met deltaLlin.

Deze metingen worden onder belasting uitgevoerd. Alle andere uitdrukkingswaarden zijn niet geldend. Let bij productverpakkingen en etiketten dus op de juiste vermelding (een geel TNO label) en vraag altijd een officieel rapport.

Let tevens op voor welke harde vloerbedekking deze waarde van toepassing is; een ondervloer gecertificeerd voor kliklaminaat geeft niet vanzelfsprekend hetzelfde resultaat bij een lamel- of massieve parketvloer.

Loopgeluid of reflectiegeluid

Het geluid in een ruimte, waarin een zwevende, harde vloerbedekking geplaatst wordt, kan het beste gedempt worden door óf een zware ondervloer óf een zelfklevende ondervloer. De massa van de ondervloer en/of het wegnemen van de luchtlaag heeft een dempende uitwerking. Officieel toepasbare normen en testen zijn nog niet uitgeschreven.

Ondervloeren bij vloerverwarming of vloerkoeling

Vloerverwarming als hoofdverwarming en vloerkoeling zijn een hot item. Indien laminaat of parket zwevend wordt gelegd, moet de ondervloer vloerverwarminggeschikt zijn. Hiervoor moet de warmtegeleiding en de smelttemperatuur zo hoog mogelijk zijn. De meeste ondervloeren, hoewel vaak anders beweerd wordt, zijn hierdoor niet geschikt. Het beste is in dit geval een opencellige en/of geperforeerde ondervloer, die zo dun mogelijk is. Een vochtwerende folie is bij vloerverwarming overbodig.

Dé juiste ondervloer Wanneer duidelijk is voor welke toepassing de ondervloer gebruikt wordt en er meerdere vloeren geschikt zijn, kunt u de overige gebruiksvoordelen vergelijken.

 
 

Stefan helpt u graag!

 

 
 
 

Boven de € 20 gratis verzending!

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 
 
 

 

 

  

Volg Het Houtdeel

 
 
 
^